Topografija Beograda [2011–2016]

Kao jedno od najstarijih naselja u Evropi, Beograd ima vrlo specifičnu istoriju diskontinuiteta. Tradicionalni urbanistički nemar i graditeljski haos u savremenom trenutku dobili su otužan nastavak kroz sistemsko propadanje i prateću džentrifikaciju. Ako se veliki razvoj Beograda, počev od druge polovine devetnaestog veka, svodio na širenje grada, tranzicioni Beograd poslednjih decenija uglavnom podrazumeva rekonstrukciju. Ova rekonstrukcija najčešće ne znači unapređivanje i restauraciju, već implementaciju rešenja iza kojih stoji prosta logika profita i vulgarne političke moći.

Započet kao istraživanje arhitekture, projekat Topografija Beograda sastoji se od velikog broja fotografija na kojima je predstavljen stari i novi savremeni Beograd. Iako je nastao u kontekstu umetničke prakse, projekat ima naglašenu utilitarnu vrednost, slično kao interfejs Google Street View. Na fotografijama označenim prema nazivima ulica predstavljene su pojedinačne građevine, trgovi, raskrsnice, ulice i detalji poput izloga i delova zgrada.

Suprotno ulepšanim razglednicama i dramatičnim foto-reportažama o događajima, ove fotografije predstavljaju motive koji nisu ni privlačni ni očigledni. Samo naizgled objektivni, ovi detaljni prikazi Beograda mogu se razumeti kao komentar i kritika, ali pre svega ostaju dokumenti o gradu čija se nemirna istorija i sudbina svode na promenu koja je retko imala pozitivan arhitektonski ishod.  [MV]

::

Version in English

Nazad na “Topografiju Beograda”