Fototurizmo [2007–2019]

Tehnološki razvoj nije značajno promenio vek i po dugu vezu između fotografije i turizma. Potreba za pravljenjem fotografije ispred svetski poznate kulturne ili prirodne znamenitosti ostala je ista bez obzira na pojavu interneta, selfi štapova i pristupačnog avionskog prevoza. Jasan ekonomski smisao jedne od najvećih industrija krije se podjednako iza romantizacije putovanja kao i održavanja kič konvencija srednje klase. Nije potrebno misliti na ekološke posledice da bi se u globalnom performansu pomeranja ogromnog broja ljudi zarad generičkih turističkih atrakcija nazreo besmislen potrošački mehanizam.

Rad Fototurizmo sastoji se od nespektakularnih fotografija nastalih blizu nekih od najposećenijih letovališta na Mediteranu. Ništa direktno vezano za turizam nije predstavljeno na njima – umesto prepoznatljivih simbola, fotografisani su manje ili više obični primorski predeli, slični na celoj sredozemnoj obali. Pored odsustva karakterističnih motiva, izvrnutu logiku ovih turističkih slika naglašava primena specifičnog fotografskog pristupa. Fotografije nisu koncipirane u vezi sa atrakcijom mesta na kojima su nastale, već su rezultat uglavnom samodovoljne formalne strategije. Blagi (auto)ironični ton projekta odnosi se i na tradiciju foto-umetničkih projekata koji nastaju na nepoznatim, egzotičnim mestima.

Nepostojeća reč fototurizmo, izvedena iz italijanskog jezika, iskorišćena je kao naslov projekta, čije je značenje uglavnom uslovljeno tekstom/nazivom umesto samim slikama. Ipak, osunčane vanvremenske scene koje se kriju iza eventualne kritike turističkog impulsa mogu se lako razumeti i kao romantičarsko vraćanje na doba pre turizma. Možda podjednako lako, u njima se može prepoznati i hladna anticipacija vremena posle turizma.  [MV]

::

Version in English

Nazad na “Fototurizmo”