Stvorenje [1999–2010]

„Drugi će doći do većeg uživanja uz dobrog, iskrenog […] erdel terijera, na isti način kao što će početnik u fotografiji postići bolje rezultate jednostavnom boks kamerom nego komplikovanim fotoaparatom.“ Konrad Lorenc, 1948.

Pred kraj devetnaestog veka, kućni ljubimci postali su deo industrije, u isto vreme kada i amaterska fotografija. Ni ljubimci ni amaterska fotografija ne pružaju iznenađenja. Uprkos mnogo čemu što svaku voljenu mačku ili psa čini posebnim, život skoro svakog ljubimca uklopljen je u niz nepromenljivih stereotipa, odnosno u uvek isti model ponašanja. Porodična fotografija, koja podrazumeva i slike ljubimaca, na sličan način takođe predstavlja očekivan niz uvek prisutnih rešenja. Istovremeno, i ljubimci i porodična fotografija ostaju važni društveni fenomeni čije objašnjenje zahteva multidisciplinarni pristup iz nekoliko naučnih polja.

Pas spada u najneobičnija stvorenja – podjednako vuk i ovca, verovatno je prva pripitomljena životinja i jedina čiji odnos sa čovekom sadrži toliko neobjašnjenih elemenata. Ova serija fotografija rezultat je fotografisanja jednog psa tokom jedanaest godina njegovog života. Projekat je započeo kao istraživanje konvencionalne prirode foto-amaterskih snimaka ljubimaca. Prepoznao sam značajnu vezu između amaterskih fotografija i samih ljubimaca. Kao i u slučaju mnogih drugih predstava baziranih na fotografiji, stereotipna fotografija ljubimaca često jeste neposredan model ponašanja vlasnika. Želeo sam da prokomentarišem ovo kroz fotografije napravljene u svakodnevnim situacijama, koje sugerišu sličnost sa amaterskim materijalom.

Pomalo satirično istraživanje konvencionalnih obrazaca predstavljanja ljubimaca, ovaj rad se lako može razumeti i kao proces približavanja imanentnom kraju – koji je u ovom slučaju podrazumevao kraj rada i kraj modela.

Mihailo Vasiljević 2010

::

Version in English

Milan Aleksic, Bestijarijum, 2006

Back to Creature